top of page

Siguranța zilei de mâine

Vrem să avem o țară sigură.

Iar siguranța înseamnă multe lucruri: de la energie la sănătate, de la protecția mediului la economie.

Energia regenerabilă a devenit cea mai ieftină sursă de energie la nivel global. România poate ajunge independentă din punct de vedere energetic. Situațiile precum criza prețurilor la energie din ultimii ani pot fi evitate. Amplasarea de centrale fotovoltaice și eoliene în apropierea orașelor care sunt noduri importante în rețeaua energetică este cu certitudine o soluție. Pe termen lung, vom realiza investiții consistente în reabilitarea și extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice de joasă și înaltă tensiune. Toate instituțiile publice, în special primăriile și structurile din subordinea acestora precum școli, spitale, servicii publice, trebuie să își poată asigura întreg consumul de energie electrică din surse regenerabile proprii.

Ca și în cazul energiei, siguranța alimentară este o prioritate. Vom încuraja consolidarea capacităților de producție și a lanțurilor de aprovizionare autohtone. Alimentele românești trebuie să fie pe primul loc în hypermarketurile din România.

Vom demara un amplu program de consolidare a imobilelor cu risc seismic aflate în proprietatea statului. Școlile, spitalele și clădirile administrative trebuie să fie cele mai sigure în caz de cutremur. 

Tot pentru siguranța pe termen lung trebuie să avem grijă de mediul înconjurător. Nu putem continua să umplem gropile de gunoi fără nicio grijă. Vom investi într-o infrastructura de sortare a deșeurilor. Și nu vom mai accepta deșeuri de la alții. Vor fi controale stricte în vămi pentru a opri orice transport cu deșeuri. Vor fi controale în țară pentru desființarea depozitelor clandestine de gunoi. Și sancțiunile vor fi drastice.

Siguranța este strâns legată de sănătatea oamenilor. Cabinetele medicale mobile în toate satele vor deveni o realitate și vom extinde programele de prevenție prin controale anuale. Medicii de familie vor vizita obligatoriu pe nou-născuții și pe vârstnicii pe care îi au în responsabilitate și vor avea resursele necesare la dispoziție.

 

Prosperitatea fără siguranță nu este posibilă. Pentru un trai bun la noi acasă, trebuie să facem acele investiții care ne fac viața mai sigură: energie, alimente, sănătate.

 

bottom of page