top of page

Respectăm femeile României

O națiune are forță atunci când dă femeilor putere reală de decizie.

Astăzi, în România, jumătate din populație este subreprezentată politic. Vom aloca femeilor 50% din locurile eligibile de pe listele electorale și din funcțiile publice numite.

Respectul pentru femei trebuie să existe însă nu doar în politică. El trebuie impus în instituții și educat în societate. De exemplu, medicii care refuză servicii legale pacientelor vor fi sancționați. Este o formă de respect să accepți dreptul femeilor de a lua decizii privind contracepția și planificarea sarcinii. Iar medicii trebuie să accepte aceste decizii. 

În România, mortalitatea infantilă (deces la vârstă de sub un an) este mult mai mare decât media UE. Asta pentru că multe femei însărcinate nu ajung la controalele medicale. Fie le este rușine, fie nu au acces la servicii medicale, fie pur și simplu cunoștințele lor la acest capitol sunt rudimentare. Vom demara programe ample de educație și asistență medicală pentru femeile însărcinate.

Vom intensifica toate campaniile de prevenție, în special vaccinarea HPV. În fiecare an, mii de femei mor de cancer de col uterin, deși acesta poate fi prevenit. Vom rezolva această problemă de urgență!

Din păcate, problemele multor femei apar mai ales acasă. Iar formele extreme sunt hărțuirea și violența domestică. Sunt două capitole la care România deține recorduri triste. Din acest motiv, vom ajusta legislația astfel încât agresorii să primească pedepse mai mari, iar ordinele de protecție să se elibereze mai rapid. Și să fie respectate! Sistemul administrativ trebuie finanţat corespunzător pentru a putea sprijini în mod real victimele violenţei domestice.

Femeilor trebuie să le fie recunoscute meritele în societate. Iar cel mai evident exemplu este în cazul mamelor. Ele poartă nu doar povara carierei, ci și a gospodăriei și a creșterii copiilor. Din acest motiv, vom impune reducerea vârstei de pensionare pentru femei cu câte un an pentru fiecare copil.

Femeile reprezintă jumătate din societate. Succesul sau eșecul nostru ca țară depinde enorm de modul în care le punem în valoare. România trebuie să depășească misoginismul structural din societate și din instituții. Vom da femeilor nu doar drepturi și respect. Le vom da putere!

 

bottom of page