top of page

Un nou echilibru între stat și privat

Unde este dreptatea între stat și cetățean când avem sute de mii de angajați la stat care fac prea puțin și milioane de români obligați să muncească în străinătate pentru a fi răsplătiți la adevărata lor valoare? Unde este echilibrul între trecut și viitor când căpușele baronilor locali consumă toți banii statului și nu rămâne nimic pentru educație, sănătate și infrastructură?

Cheltuielile statului sunt uriașe, dar serviciile pe care românii le primesc sunt de proastă calitate sau inexistente. Sunt 1.260.000 de angajați la stat. Sute de mii de funcționari din instituții și primării sunt mai preocupați de propriile funcții și câștiguri decât de a servi cetățenii. Iar oamenii valoroși din administrație trebuie să muncească mai mult pentru a compensa.

 

Corupția generalizată afectează imaginea României pe plan extern, făcându-ne irelevanți în orice negocieri internaționale. Dacă vrem să contăm, trebuie să facem curățenie în propria casă și să o consolidăm.

Administrația publică trebuie să devină responsabilă, transparentă și eficientă.

Pentru a reduce cheltuielile statului și a crește productivitatea economiei private, 300.000 de salariați trebuie să facă tranziția de la stat la privat. Pentru aceștia, oferim pachete de tranziție și respecializare de 12 luni. 

 

Proiectele de utilități pot fi urgentate prin gestionarea lor la nivel de mai multe UAT-uri. Comunele cu populație mică trebuie comasate, păstrând în fiecare primărie actuală un punct de lucru administrativ pentru a rămâne aproape de cetățeni. Județele trebuie comasate în opt euroregiuni, pentru o mai bună administrare a fondurilor europene și naționale.

 

Corupția este în continuare o mare problemă a României. Iar asta nu se rezolvă exclusiv cu DNA și procurori. Se rezolvă în primul rând închizând porțile prin care se poate fura. Vom obliga prin lege toate instituțiile publice să afișeze pe site-ul propriu absolut toate contractele, facturile, actele adiționale, procesele verbale de recepție și toate documentele aferente lucrărilor și serviciilor plătite din bani publici. 

 

Tot o formă de corupție este și fraudarea mecanismelor de protecție socială. Se fură pe toate părțile și în toate modurile: de la concedii medicale date din pix, până la ajutoare sociale plătite celor apți de muncă. Vom repara sistemul de protecție socială astfel încât cei apți de muncă să nu mai primească ajutoare sociale. Cei care au mașini de lux, să nu mai primească și bani de încălzire. Cei care au averi imense, să nu mai aibă și sprijin de la stat. Ajutoare sociale, doar pentru cazuri sociale. Toți cei care pot, trebuie să muncească.

 

Toate aceste probleme au o singură sursă: baronii din politică. Ei au creat și patronat sistemul care a acaparat administrația. Ca să destructurăm Marea Baroniadă, trebuie să luăm puterea din mâna baronilor. Așa că primarii și parlamentarii vor fi limitați la doar două mandate. Mai mult de două mandate dăunează statului, generează corupție și înrobește administrația.

 

Noul pact social înseamnă echilibru între public și privat. Înseamnă echitate și dreptate socială. Înseamnă mai puțină risipă și mai puțină corupție. Înseamnă o societate în care și povara și beneficiile se împart echitabil între toți cetățenii. Vom fi solidari și puternici doar dacă vom fi corecți unii cu alții. 

bottom of page