top of page
shutterstock_491455858_edited.jpg

Renaștem patriotismul românesc

Să fii patriot înseamnă să vrei ca țara ta să fie puternică și prosperă. Putem fi relevanți în Europa și în regiune, dacă țintim două mari obiective: forță militară și capacitate economică. 

În noul context geopolitic între Occident și Rusia-China, avem oportunitatea de a propune proiecte strategice de politică externă. Atât pandemia cât și războaiele din Ucraina și Israel au subliniat limitele globalizării și riscurile dependenței de gaz rusesc.

 

Proiectul nostru este să facem din România un hub industrial, energetic, de transport și militar pentru Europa și să extindem parteneriatul strategic cu SUA de la dimensiunea de securitate la cea economică. Dacă Europa este o cetate, România şi Republica Moldova sunt avanposturile care trebuie întărite.

 

Negocierile pentru securitate și energie trebuie purtate la pachet cu cele pentru economie. Vom negocia relocarea fabricilor companiilor europene și americane din Asia în România, investiții în coridoare de transport și stabilirea unor instituții europene în România. O nouă industrie românească va însemna posibilitatea repatrierii a milioane de români, care acum lucrează în Europa.

 

Ne propunem să creștem profilul politic al României în zona de tampon dintre NATO și Rusia-China și să mărim influenţa şi atractivitatea noastră pentru partenerii europeni.

 

Avem un context prielnic dat de euroscepticismul grupului de la Vișegrad. Putem să îmbunătățim reputația internațională a României prin propulsarea pe scena națională și internațională a unor personalități de anvergură. Liderii politici slabi ai României nu doar că ne țin în sărăcie și subdezvoltare, dar ne afectează în mod critic imaginea în lume. Și când ai o imagine proastă, nimeni nu vrea să facă afaceri cu tine.

 

Pentru a ne îndeplini obiectivele, trebuie să facem investiții în armată și în pregătirea cetățenilor. Vechii guvernanți au dovedit că sunt incapabili să reacționeze la incendii, cutremure, inundații și orice alte evenimente extreme care necesită un stat organizat. Însă românii au demonstrat un spirit civic și patriotic ori de câte ori a fost nevoie. Am ajutat ucrainenii în mod exemplar. 

 

Pentru a pregăti statul român pentru dezastre naturale și pericole armate, introducem Corpul Civil de Intervenție, care constă într-un stagiu voluntar de două săptămâni pentru toți românii, bărbați și femei, apți fizic. 

În cazul angajaților, timpul petrecut în stagiul de pregătire va fi considerat concediu de drept și va fi remunerat de către stat. În cazul elevilor de liceu/studenților, stagiul poate fi început o dată cu împlinirea vârstei de 18 ani. Dacă la împlinirea vârstei de 18 ani, tânărul se află în ciclul de învățământ liceal, stagiul se va amâna până la finalizarea studiilor. Civilii au un rol uriaș în situații de război sau dezastre naturale. Civilii evacuează răniții, conduc bătrânii și copiii către adăposturi, asigură liniile de aprovizionare și de informații. Mai mult decât orice, dorința de a ne apăra țara ține moralul ridicat celor din armată, care își riscă viața pe front.

Bazele militare românești trebuie aduse la standarde NATO, iar investițiile militare trebuie făcute în industria modernă de armament, drone și securitate cibernetică.

 

Respectul pentru români se extinde tuturor, oriunde s-ar afla. Trebuie să protejăm drepturile tuturor românilor din Diaspora prin negocieri cu statele în care se află, fie că este vorba de îngrijitoarele din Austria sau măcelarii din Germania. Aderarea la spațiul Schengen trebuie să devină o ambiție a românilor peste care să nu se poată trece.

 

bottom of page